Vormende werkervaring

Casablanco heeft heel wat middelen en expertise geïnvesteerd om een voorafspiegeling te zijn van de realiteit op de werkvloer van aannemers in het “reguliere” circuit, en dit via de organisatie en uitvoering van complexe en grotere werven. De arbeiders worden dagelijks begeleid door ervaren instructeurs die hen de kennis en vaardigheden van het vak aanleren om een overgang naar de arbeidsmarkt te vergemakkelijken.

Casablanco biedt ook een inschakelingtraject aan in administratieve en logistieke functies.

Tewerkstelling

Casablanco werkt met twee tewerkestellingscontracten :

 • Het Doorstromingsprogramma (DSP) in samenwerking met Actiris.
 • Het Art.60-statuut in samenwerking met de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Momenteel heeft Casablanco overeenkomsten met de OCMW’s van Vorst, Anderlecht, Molenbeek en Sint-Gillis.

De aandacht wordt vanaf het begin gelegd op het individuele beroepsproject. Hoewel het gezochte profiel om aan de slag te gaan bij Casablanco is polyvalente werknemer, het uitstroomprofiel bij Casablanco is niet gestandaardiseerd: sommigen spitsen zich toe op polyvalentie, terwijl anderen zich eerder wensen te verdiepen in een specifiek bouwberoep.

logo-cpas-forest-ocmw-vorst cpas logo logo cpas Logo actiris bilingue

Socio-professionele begeleiding

Vanaf het recruteringsgesprek tot aan de actieve zoektocht naar werk en de ondertekening van een arbeidscontract bij de nieuwe werkgever, worden de arbeiders begeleid en gestimuleerd tot een continue persoonlijke reflectie.

Gedurende het ganse traject worden op vaste tijdstippen evaluatiegesprekken georganiseerd om hun technische vooruitgang te bespreken, alsook hun functioneren op de werkplek. Het is ook een ideaal moment om in te gaan op de verdere ontwikkeling van hun individuele beroepsproject.

Voor zij die dit wensen, kan Casablanco de arbeiders ook op sociaal vlak ondersteunen: die begeleiding is gericht op situaties of voorwaarden die de socio-professionele integratie kunnen belemmeren zoals onder meer huisvesting, gezondheid, familie, schulden, etc. Indien nodig, doet Casablanco beroep op gespecialiseerde partners en/of instellingen.

Opleidingen

Hoewel de werkervaring het instrument is waarrond het traject wordt uitgestippeld, investeert Casablanco heel wat energie en middelen in een meer formeel opleidingsluik. De organisatie biedt algemene opleidingen voor de hele doelgroep alsook meer specifieke opleidingen in het kader van het beroepsproject.

De cursussen zijn:

 • Inleiding tot het bouwberoep (het lezen van plannen, metselwerk, vloeren, schilderen, elektriciteit, gevel, ...)
 • Gezondheid en hygiëne
 • Werken op hoogte
 • VCA (veiligheid op de werven)
 • Nederlands
 • isolatie en luchtdichtheid
 • Energieprestaties
 • Theorie rijbewijs
 • Sollicitatie: theorie en simulaties

logo jeslogoRGB 300 213 logo 1 cropped-header- CDR-BRC 160

Casablanco

François Malherbelaan 42
1070 Anderlecht
Tel 02 527 57 75 – Fax 02 527 49 43 - info@casablanco.be
fotos : Jérôme Hubert